Ademwerk

Dandelion

De adem is leven… Make a wish, adem je vrij!

De adem is wellicht het krachtigste instrument dat we tot onze beschikking hebben om te helen. Adem is leven. Wist je dat ons lichaam zo ontworpen is dat we 70% van onze toxines kwijtraken via de adem? Hoe dieper je uitademt, hoe meer zuurstof en levensenergie je weer tot je kunt nemen. Probeer het maar: adem heel diep uit, en dan nog wat dieper… en nog een beetje dieper! Wat gebeurt er nu?

Met Ademwerk reizen we af naar ons onbewuste van waaruit oude trauma’s en onverwerkte emoties alsnog naar de oppervlakte kunnen komen en op een zachte manier kunnen helen.

De meesten van ons ademen niet volledig, we houden onze adem in en doen dat het grootste deel van ons leven. Wanneer we volledig en bewust beginnen te ademen, wordt het makkelijker om los te laten en open te staan voor een verruiming van ons bewustzijn, waaronder meer vergeving en zelfliefde. Deze innerlijke verandering brengt grote verschuivingen teweeg in onze externe wereld en relaties..

Het mooiste wat je jezelf en anderen kunt geven is meer adem, want adem is leven. ” ~ Ursula Aerts, Definest

Tijdens de sessie

Tijdens een ademsessie lig je op een comfortabel matras onder een dekentje. Nadat we je vraag/thema helder hebben, ga je gedurende ongeveer 45 minuten dieper uitademen vanuit de borstkas. Ik begeleid je intuïtief en op basis van jouw behoeften. Er wordt nauwelijks gesproken zodat je eigen ‘reis’ kunt maken in de veilige ruimte die we samen gecreëerd hebben.

Na afloop kun je je ervaring uitschrijven of uittekenen, dit bespoedigt de mentale en emotionele verwerking ervan.

Een ademsessie duurt ongeveer 1.5 à 2 uur, inclusief voor- en nagesprek.

Mijn persoonlijke ervaring met Ademwerk

 • EstherEsthereigen ervaring met ademwerk

  Mijn eerste ervaringen met Ademwerk waren in 2013 met Clarity Breathwork. Ik besloot er ‘vol voor te gaan’ en echt diep te ademen. Dit leidde tot een aantal hele diepe spirituele ervaringen van Eén Zijn met Al Wat Is. Er was geen afgescheidenheid meer, slechts nog eenheid en verbinding binnen één groot veld. Dit was prachtig om te mogen ervaren en heeft mij diep geraakt.

  Lange tijd voelde ik dat ik meer met Ademwerk wilde doen. De adem is ons eigen, meest natuurlijke instrument voor heling en wordt nog steeds zo onderschat! In 2018 heb ik de opleiding tot Sjamanistisch Ademwerk Practitioner afgerond bij internationaal adem en vuurloop expert Ursula Aerts van Definest. Ik werk nu met de Vuurademhaling waarbij we ons met name richten op een diepe uitademing vanuit de borstkas. Diverse thema’s heb ik ‘los’ mogen ademen waaronder de ‘pleaser’ in mij en de perfectionist met eeuwige keuzestress. Ik voel dat deze processen doorwerken – ik ben nog niet uitgeademd ;).

  Ik voel de diepe wens om jou eveneens op je reis naar binnen te begeleiden, zodat je het wonder van je eigen adem mag gaan ontdekken en ervaren!

FAQ over Ademwerk

Wat is Ademwerk?
Ademwerk (‘Breathwork’) is een krachtig proces van heling en transformatie. Het ondersteunt bij het opruimen van oude energieën, patronen, conditioneringen, negatieve gedachten en emoties. Diep ademen is als een helende reis maken door je eigen onbewuste.

Met een bepaalde intentie in je achterhoofd adem je gedurende ongeveer 45 minuten dieper in en uit dan gewoonlijk. Je komt hierdoor in een veranderde bewustzijnsstaat terecht, alsof je ‘wakker droomt’. In deze staat wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam geactiveerd en kunnen onverwerkte trauma’s en emoties alsnog naar de oppervlakte komen en helen. De adem is leven. In feite wek je jezelf meer tot leven als je gebruik maakt van diepere ademhaling. Het kan voelen alsof je opnieuw geboren wordt. Ademwerk wordt daarom soms ook wel ‘rebirthing’ genoemd.

Er bestaan verschillende soorten ademwerk. In mijn praktijk maak ik gebruik van een manier van ademen die de Vuurademhaling wordt genoemd. We richten ons daarmee met name op een krachtige uitademing, vanuit de borstkas. Dit doen we omdat de meeste trauma’s zich hier vastzetten, waardoor we ze ook hier los mogen ademen.

Er wordt gezegd dat één ademsessie vergelijkbaar is met 9 maanden psychotherapie.

Wat kan Ademwerk mij brengen?

Diepe ademhaling kent een aantal belangrijke voordelen:

 • Het loslaten van spanning
 • Het ervaren van meer liefde, vrede, eenheid
 • Het helen van trauma’s
 • Het helen van lichamelijke aandoeningen (o.a. astma, hoge bloeddruk)
 • Verbeterde aandacht en concentratie
 • Verbeterde regulering van emoties zoals boosheid, angst en verdriet
 • Vitaler en gezonder ouder worden
 • Verbeterde sportprestaties (bijv. marathonlopers verkorten sterk hun tijd)
 • Verbeterde seksualiteit
 • Verbeterde pijn management
 • Meer energie
 • Loslaten van negatieve/belemmerende overtuigingen en patronen
 • Dieper contact met jezelf, je essentie
 • Transformerende spirituele ervaringen

Er wordt gezegd dat één ademsessie vergelijkbaar is met 9 maanden psychotherapie.

Voor wie is Ademwerk geschikt en voor wie niet?

Ademsessies zijn geschikt voor iedereen van 12 jaar en ouder.
Voor kinderen van 3-12 jaar wordt een warm water ‘floating’ sessie aanbevolen.

Ademwerk wordt niet aanbevolen bij:

 • Hartafwijkingen, pacemaker, als je ooit een hartaanval hebt gehad
 • Glaucoom
 • Epilepsie
 • Ernstige depressie met medicatie en suïcidale neigingen
 • Psychische aandoeningen zoals schizofrenie of (aanleg voor) psychosen
 • Zwangerschap: maand 1-3 en 8 & 9. In het tweede trimester kan ademwerk wel.
Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op een ademsessie?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen voorafgaand aan je ademsessie:

 • Formuleer je intentie/wens waarmee je wilt werken – hier komen we tijdens de intake op terug
 • Eet van tevoren geen al te zware maaltijd
 • Draag gemakkelijke kleding (riem, kettingen, horloge, bril, (beugel)-bh mogen uit/af)
 • Gebruik geen alcohol of andere drugs op de dag ervoor, de dag zelf en de dag erna
 • Neem een klein schrijfboekje mee om na afloop je ervaring uit te tekenen/op te schrijven, dit bespoedigt je emotionele en mentale verwerking.
 • Maak ruimte vrij in je agenda voor rust en integratie
Hoe ziet een Ademwerk sessie eruit?

Intake: voorafgaand aan de sessie maken we kennis en bespreken we jouw vraag/thema/intentie voor de sessie. Hier kun je ‘naartoe’ ademen tijdens je reis.

De sessie: tijdens de sessie lig je op je rug op een comfortabel matras of zachte wollen mat onder een dekentje. Ik zit naast je, bij je voeten of aan je hoofd en begeleid je tijdens het ademen intuïtief en op basis van jouw behoeften. Het ademen zelf duurt ongeveer 45 min. Er wordt nauwelijks gesproken zodat je eigen reis kunt maken in de veilige ruimte die we samen gecreëerd hebben. Na afloop kun je je ervaring uittekenen/opschrijven, dit bespoedigt de emotionele en mentale verwerking.

Nagesprek: na afloop kun je je ervaring delen als je dit wenst. Drink wat (lauwwarm) water om de vrijgekomen toxines beter te helpen afvoeren. Voel na wat de sessie met je doet in de komende dagen en weken. Wees lief voor jezelf en hou tijd vrij na afloop.

Een volledige ademsessie incl. voor- en nagesprek duurt ongeveer 1.5 à 2 uur. Om goed los te kunnen laten is het belangrijk dat je je veilig voelt, daarom is het goed om ruim de tijd te nemen voor een sessie.

Wat kan ik ervaren tijdens een Ademsessie?

Tijdens diepe ademhaling kunnen verschillende sensaties optreden waaronder: droge mond, lichte duizeligheid, tintelingen, beweeglijkheid, warmte, koude, verkramping, emoties (van verdriet, tot boosheid, tot bliss en versmelting met Al wat Is). Soms zie je heldere beelden of visioenen die je leiding kunnen geven tijdens je reis. Soms ‘hoor’ je een mantra of een bepaald zinnetje dat ineens in je op komt en bij je kan blijven.

Gaandeweg de sessie veranderen de sensaties en zul je merken dat spirit je adem ‘overneemt’, je ‘wordt’ steeds meer geademd in het tempo dat bij jouw proces past. Soms wat dieper, soms wat lichter. Kijk of je gedurende de sessie je aandacht bewust bij de ademhaling kunt houden.

Hoeveel ademsessies worden aanbevolen?
Doorgaans worden minimaal 3 sessies aanbevolen met tussenpozen van 1 à 3 weken. Hoe vaker je ademt, hoe dieper je kunt gaan in het opruimen van oude stukken. Je kunt ook een 10-rittenkaart boeken, waarbij je de 10e sessie gratis krijgt.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in het doen van Ademwerk?

Neem contact met me op voor een afspraak